Verdens eldste ord 2

Sist så vi at betegnelsene for ”mamma” og ”pappa” er svært like i mange av verdens språk til tross for språkene er ubeslektede. Dette kan ikke skyldes moderne massemedier. Betegnelsene er dokumentert lenge før vi fikk radio, TV eller internett.

Det finnes flere plausible forklaringer. En tar utgangspunkt i det ammende barnet. Når barnet suger melk fra morens bryst, må det puste gjennom nesen. Dersom barnet bruker stemmen, vil lyden også komme ut gjennom nesen. Den vil høres ut som ”mmmm” .Dersom barnet, etter at det er tatt fra brystet, fortsetter å lage lyd med åpen munn, vil det være en lyd som kommer ut gjennom munnen. Lyden ligner ofte på ”æ” eller ”a”.. Leseren kan selv prøve dette. La lyden av stemmen strømme ut gjennom munn og nese  – ”aaaa”. Hold hånden raskt for munnen og fjern den. En vil høre en sekvens av lyder som ligner på ordet ”ma”. Gjør det to ganger og en hører ”mama”.

En oppnår samme effekt ved å åpne og lukke leppene. Slik kan en tenke seg at ”ma” eller ”mama” ble sagt første gang. Det er naturlig at de voksne rundt barnet ble oppmerksom på dette og gjentok det de oppfattet som et ord ytret av barnet. Det er også rimelig å tro at barnet knyttet ”mama” til primærkontakten, moren. Og ikke bare til personen. I mange språk er ”mama” også en betegnelse for ”bryst”, dette gjelder bl.a. latin. På spansk har en verbet ”mamar” – å suge”.

Hva med pappa? Artikulatorisk er veien svært kort fra ”ma” til ”pa”. Dersom en stenger passasjen gjennom nesen ved å løfte bakerste del av den bløte ganen og ellers utfører prosedyren som er beskrevet ovenfor, blir resultatet ”ba” eller ”pa”. Den siste gjentatt to ganger gir ”papa”.

En mer prosaisk forklaring tar utgangspunkt at ”ma” og ”pa” hører til barns grunnleggende babling uansett språk. Når munnen er åpen og barnet bruker stemmen vil det komme en æ- eller a-aktig lyd. Når leppene lukkes vil det komme en ”m” dersom passasjen gjennom nesen er åpen, og ”b” eller ”p” hvis den er lukket.

Det er ikke umulig at babyer gjorde dette for 50000 år siden og at ordene senere har gått i arv.

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende, sommelier

One Response to Verdens eldste ord 2

  1. Tilbaketråkk: 23.02.13 – Ukas ord: Etymologi | Språkkalender 2013

Legg igjen en kommentar

Oppdag mer fra Hablablabla

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese