Store tall

Det er lett å se likhet mellom de norske  ordene «hundre, tusen, million» og de engelske «hundred, thousand, million». Derfor ville en forvente å finne parallelle betegnelser for større tall også. Det gjør en ikke. Mens vi sier «milliard», bruker våre anglofone venner heller «billion». Vi har også ordet billion, men det betegner en mengde som er tusen ganger større enn deres billion. I vår billion er ett-tallet etterfulgt av tolv nuller, de har bare ni.

Øk antall nuller til femten, og vi får «en billiard», de engelsktalende snakker da om «a quadrillion», og tre nuller senere er vi oppe i «en trillion», mens de anglofone snakker om «a quintillion».

For store tall har det kontinentaleuropeiske systemet tallet en million som basis. Dette tallet har seks nuller. En billion er en million ganger en million, altså en million i andre potens. Dette tallet har tolv nuller. En trillion får man ved å opphøye en million i tredje potens (18 nuller). Deretter følger kvadrillion (24 nuller), kvintillion, sekstillion, septillion, oktillion, nonillion og desillion. Forstavelsene i disse tallene kjenner vi fra ord som bilateral, trio, kvartett, kvintett, sekstett, septett osv.

Hos oss er det videre slik at en milliard er lik tusen millioner. Tallet har tre nuller mer enn en million. En billiard er tusen billioner, en trilliard er tusen trillioner. Ord som ender på «-iard» har altså tre nuller mer enn navnebrødrene som ender på «-ion».

Det engelskspråklige systemet, derimot, inneholder ikke tallord som slutter på –iard. Nye betegnelser er knyttet til en økning på 1000 ganger slik at våre tall «million – milliard – billion – billiard» blir «million – billion – trillion – kvadrillion» hos de engelsktalene. De bruker altså de samme forstavelsene som oss, men på andre antall. Dette fører til at vår kvadrillion har 24 nuller, deres har bare 15.

Det er altså større grunn til å la seg imponere av en norsk billion enn en amerikansk.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: