Nguyễn

En ettermiddag i juli i 1994 satt jeg på taket av Phu Gia Hotel i Hanoi og leste telefonkatalogen. Målet var å få en oversikt overvietnamesiske fornavn og etternavn. Lesningen resulterte i 94 etternavn og 653 fornavn. Noen av fornavnene finnes nedenfor:

Av etternavnene var Nguyễn det suverent vanligste, ikke rart siden det er det mest populære etternavnet i Vietnam og bæres av nærmere 40 prosent av befolkningen. Det er faktisk slik at de 15 vanligste etternavnene brukes av rundt 90 prosent av vietnameserne. Dette betyr at en vil finne mange med samme etternavn i ledende posisjoner uten at det dermed nødvendigvis er snakk om nepotisme. Statsministeren i dag (april 2020) heter for eksempel Nguyễn Xuân Phúc.

Hvordan uttales navnet? Den meste kjente nordmannen med Nguyễn som etternavn er trolig Lan Marie Nguyen Berg, MDGs førstekandidat i Oslo. Den oppmerksomme leseren ser at etternavnet i sin norske versjon er skrevet på en enklere måte enn i vietnamesisk. De to små tegnene over e’en er sløyfet. Det ene, ^ , viser til hvordan e-lyden skal uttales, det andre, ∼ , viser til tonen i ordet. Når Lan Marie Nguyen Berg refereres til i media, kan en høre Nguyen uttalt som «enn-gujen», det vil si en nokså bokstavnær gjengivelse av navnet. Den ligger langt fra hvordan vietnamesere uttaler det. Jeg har hørt andre si /nyen/, noe som heller ikke er korrekt, men litt nærmere originalen. Det er faktisk slik at «ng» først i navnet uttales som «ng» i norsk (jf. sang, lenge) – i lydskrift skrevet /ŋ/. Siden denne lyden ikke finnes først i norske ord, kan uttalen bli vanskelig, men med litt konsentrasjon får en det til. Neste lyd ligner på «w» i engelsk (jf. what, we), altså en lyd som har en slags o-klang i seg. Deretter er det mindre vanskelig ettersom navnet slutter på noe som ligner «-ien». Uttalen er altså /ŋwien/. Dette er en sterk forenkling ettersom vietnamesisktalende også legger en tone på ordet. Dette er angitt med tegnet ∼ over e’en. De fleste vietnamesere i Norge, som kommer fra de sørlige delene av Vietnam, uttaler tonen som først fallende og så stigende. I den nordlige dialekten er det en stopp mellom i-lyden og e-lyden [ŋwǐˀən]. Tegnet ^ over e’en – ê – angir en litt trang e-lyd.

Hvorfor er dette navnet som utbredt? Man vet lite om vietnamesiske etternavn før 111 fvt, da kineserne okkuperte landet og ble der de neste tusen årene. Kineserne hadde allerede brukt etternavn gjennom lang tid siden slektsnavn gjorde det lettere å føre skatteregister. Kineserne påtvang derfor den vietnamesiske befolkningen kinesiske etternavn eller vietnamesiske avledninger av dem. Nguyễn har for eksempel sitt opphav i det kinesiske Ruan ifølge Stephen O’Harrow ved University of Hawai`i. Ifølge ham betød etternavnet mindre for vietnamesere ettersom de heller brukte slektskapstermer når de refererte til hverandre. Når de så ble påtvunget et etternavn, var det opportunt å bruke navnet til den som satt med makten. Det ble sett på som et uttrykk for lojalitet, og en slik praksis krevde relativt hyppige navneskift i takt med at herskerne ble skiftet ut ettersom tida gikk. I andre tilfeller tildelte makthaverne sine hoffmenn familienavnet som en belønning for deres lojalitet.

Disse tradisjonene er sannsynligvis opphavet til at det er så mange Nguyễn i Vietnam. Den siste regjerende familien i Vietnam var Nguyễn-dynastiet som regjerte fra 1802 til 1945, og O’Harrow mener det under denne perioden kom til en lang rekke personer med etternavnet Nguyễn.

Portrait of Bao Dai (born Nguyễn Phúc Vĩnh Thụy), the last emperor of the Nguyen Dynasty.
Bảo Đại, født Nguyễn Phúc Vĩnh Thụy, var den siste keiseren av Nguyen-dynastiet.

I Norge er det 7200 personer som har Nguyễn som etternavn. Dette gjør Nguyễn til det vanligste etternavnet med opphav i andre land. Skrivemåten er tilpasset norsk slik, de fleste bruker formen Nguyen.

Til sammenligning er det vanligste norske etternavnet Hansen med cirka 51000 navnebærere, altså i underkant av 1 prosent av Norges befolkning.

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: