Barnehagen – et skjellsord?

Screenshot 2014-06-12 20.52.03Når voksnes samhandling ikke leder dit en ønsker, og en vil illustrere mangelen på kompetanse, blir barnehagen ofte brukt som sammenligningsgrunnlag.  NRK har i dag et oppslag om bybanekaoset i Bergen hvor en ikke klarer å enes om hvor traséen skal gå. Dette har fått ordfører i Osterøy kommune, Kari Aakre (Ap) til å reagere, og når hun skal beskrive prosessen og det forferdelige rotet hun har observert, velger hun å si at det minner henne om «barnehagespråk og barnehageoppførsel». Jeg tar neppe feil hvis jeg påstår at hun ikke tenker på de voksnes atferd i barnehagen. Det er nok heller barna hun refererer til. Det skulle vært interessant å vite hva slags empiri ordføreren har å vise til når hun på en slik måte for det første påstår at barnehagen er preget av (og det følgende er mine ord) «rot, kaos, uenighet, umodenhet, krangel, baksnakking, etc» og for det andre påstår at barnehageansatte ikke klarer å legge til rette for at uenigheter og konflikter barn imellom ikke blir tatt på alvor og løst på beste måte.

For å se hvor ille ordbruken egentlig er, kan en bytte ut «barnehage-» med «kjerring-» eller «gubbe-«, to forledd som med hensyn på aldersmessig referanse skulle passe bedre på aktørene, men som en vokter seg vel for å bruke.

 

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

One Response to Barnehagen – et skjellsord?

  1. Endelig noen som tar til orde for denne utidige sammenligning med barnehagebarn og barnehage politikere ofte tyr til når du skal snakke nedsettende om andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: