Norsk i Amerika

Kartet nedenfor, som viser hvilket skandinavisk språk som har størst utbredelse i de ulike amerikanske delstatene, dukket på slate.com. Det gir meg anledning til å publisere et utdrag fra ei bok om norsk som andrespråk som kommer i løpet av året etter planen.

CBOX_BlattLanguage_Map4.jpg.CROP.original-original

Formell undervisning i norsk for talere av andre morsmål har relativt lange tradisjoner. Av historiske årsaker er de eldste lærebøkene på dansk. Dette gjelder f.eks. den eldste fremmedspråksgrammatikken over skandinaviske språk utgitt i USA i 1847, Gierlows Elements of the Danish and Swedish Languages. 11 år senere nevnes norsk språk i en boktittel: Norwegian Grammar with exercises in the Norwegian and English Languages and A list of irregular Verbs (Foss 1858). I 1872 kom en kombinert Norwegian-Danish grammar and reader (Peterson 1872). Det engelske forlaget Franz Thimm & Co gav ut en lang rekke selvstudiums­bøker og i 1892 kom Norwegian Self-Taught, spesielt utviklet for ”praktisk bruk av reisende, sportsmenn og syklister i Norge”. Thimms bok starter med en gjennomgang av bokstaver og lyder, så følger en kort oversikt over ordklasser og bøyningsformer. Til slutt følger to hovedkapitler: Tematisk ordnede ordlister og dialoger.

Lærebøkene i norsk som ble utgitt i USA, var rettet inn mot morsmålslæring, men mot århundreskiftet publiseres det flere fremmedspråksbøker. Ifølge Hvenekilde (1992) var bakgrunnen for dette det språkskiftet en kunne observere blant etter­kommerne av norske innvandrere. De unge gikk over til å bruke engelsk, og dermed var det ikke mulig å opprettholde morsmåls­undervisningen. (Rølvaag skriver om dette i Peder Seier.) Man prøvde å opprettholde norsken ved å forsøke å få norsk inn som fremmedspråk i skoleverket. I perioden 1895-1925 ble det gitt ut sju bøker i norsk som fremmedspråk, og fra 1931 av har alle lærebøker i norsk i USA vært fremmedspråks­bøker.

De første forsøkene på organisert fremmedspråksundervisning i norsk i USA dateres til 1858 da en dansk teolog ble anmodet av New York University om å undervise i dansk og norsk. Tre år senere ble dette første tilbudet i universitetsfaget norsk nedlagt pga. mangel på studenter (Johns 1997). Senere skulle imidlertid norsk bli undervisningsfag ved en rekke høyere læresteder i USA. I 1950 ble det undervist i norsk ved ca 15 universiteter, fem colleges og fem high schools i USA (Franzen og Bronner, 1951).

Etter andre verdenskrig ble norsk studiefag ved en rekke skandinaviske institutt primært i Europa og USA. Høsten 2008 ble det tilbudt undervisning i norsk språk og norske emner for 5000-6000 studenter ved om lag 140 høyere læresteder i Asia, Europa, Latin-Amerika og Nord-Amerika*. Senter for internasjonalisering av utdanning; SIU, bistår rundt 20 universiteter og høyskoler i utlandet i forbindelse med ansettelse av norsk utenlandslektor. Alle lektorat unntatt ett (Beijing) er lokalisert i Europa**. I Tyskland finnes 19 læresteder hvor det undervises i norsk, og i USA 30.

 

* http://siu.no/nor/Politikk-og-strategi/Noreg-i-verda/Utenlandslektorat

** Norsk ved høyere læresteder utlandet høsten 2012: Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgia, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Nederland, Polen, Romania, Russland, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, Østerrike, Japan, Kina, Sør-Korea, Brasil, Canada, Uruguay, USA.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

One Response to Norsk i Amerika

  1. Johan Hjulstad says:

    Ble gjort oppmerksom på denne festivalen da jeg var i Texas: http://www.visitclifton.org/page/country-christmas.aspx. Dessverre fikk vi ikke anledning til å delta. I dag er det nok oljerelatert industri som samler (visstnok 6-7000) nordmenn i Houston/Katy-området som sørger for norskspråklig innflytelse i Texas.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: