kristiANsen

Diskusjonen om hvordan navn skal uttales dukker opp fra tid til annen. 27.03.13 tar Sylfest Lomheim opp temaet i sin spalte i Klassekampen. Navn skal uttales korrekt, sier han, men hva er korrekt? «Private namn skal uttalast slik namneberaren gjer det – og ønskjer.»

Og det skal skje selv om det går mot den «naturlige» uttalen hos nordmenn flest. Lomheim trekker fram eksemplet Munch «som skal uttalast som /munk/, med tydeleg u, ikkje /monk/». (Når det gjelder transkripsjonen velger vi å skylde på KK. Nasalen i ordet er en /ŋ/ og ikke /n/, altså burde uttalen skrives /muŋk/ eller /moŋk/).

Synspunktet om at navnebæreren bestemmer uttalen av navnet, er ikke uproblematisk. Min gode venn Jensen, som er fra Nord-Norge, uttaler selv navnet sitt /ˈjænsṇ/ altså med en æ-lyd der mange sørfra ville bruke /e/ – /ˈjensṇ/. Hvis Siv Jensen hadde vært nordlending og hadde uttale navnet sitt med /æ/, ville det ble blitt krevd at navnet hennes skulle uttales /ˈjænsṇ/ på Dagsrevyen? For hvem av journalistene sørfra omtaler vel Helga Pedersen som /’hælga/? De sier /’helga/.

Jeg har flere venner. En bor i Bergen og heter Tore. Han er bergenser og bruker derfor en tydelig skarre-r når han uttaler navnet sitt. Kan han forlange at andre skal tiltale ham som /’to:ʁe/? Og hva med kronprinsessen? Måtte Marit uttales med skarre-r dersom hun insisterte på det?

I familien er det flere som bærer navnet Harald, men siden de er nordlendinger uttaler de navnet sitt /’haraʎ/ eller «Haralj» om en skal gjengi uttalen med bokstaver. Kan de forlange at navnet  uttales slik hvis de blir omtales i NRK?

LO har nettopp fått ny leder. Da hun annonserte sitt kandidatur på NRKs nyhetssendinger før kongressen, sa hun at hun het Gerd Kristiansen. Hun er fra Harstad, og dermed uttalte hun etternavnet sitt med trykk tredje stavelse – «kristANsen». Hun kommer til å være en sentral person i norsk samfunnsliv de neste årene. Kan vi forvente at navnet hennes uttales slik hun gjør det – eller blir det det østnorske «KRIStiansen» som blir dominerende?

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: