Mann/gutt – Dame/jente

Skjermbilde 2012-12-07 kl. 14.00.48«En 19 år gammel mann er dømt for drapet på … «, skriver abcnyheter. Den dømte var 18 år da han ble siktet for ugjerningen som han nå er dømt for. Under opprullingen av saken ble han omtalt som «en 18-årig gutt».

En kjent politiker fra Tromsø hadde for 8 år siden et forhold til en da 17 år gammel jente.  NRK Dagsnytt refererer til henne i dag som henholdsvis «25-åringen» og «jenta». Den siste betegnelsen brukes om vedkommende når en snakker om hva som skjedde for 8 år siden, men også når en refererer til hennes person i dag.

Nyhetsbildet i dag er altså opptatt to individer, en «19 år gammel mann», og en «25 år gammel jente». Gutten som var 18, fylte 19 og ble «mann». Jenta som var 17, er nå fylt 25, men er fremdeles «jente».

Alt var selvsagt enklere før i tiden. Jeg kan klart huske at «jente» og «gutt» refererte til individer innenfor samme aldersspenn, det vil si perioden fra nyfødt til omtrent myndighetsalder. De som var over den øvre grensen var henholdsvis «dame» og «mann» (ordformen «kvinne» var ikke del at mitt og mine venners nordnorske vokabular). I dag er jenter og gutter atskillig eldre, og  da i særlig grad jenter etter det jeg kan se etter noen søk på nettet. Mens kvinner drar på jenteturer til langt opp i pensjonistalderen, er deltakerne på gutteturene yngre, kanskje langt yngre. Jeg vet ikke helt hva denne ordbruken skyldes. Fornekter man at man blir eldre? Jeg finner det litt merkelig at jeg skulle omtales som «gutt» – og slik slås i hartkorn med mitt 57 år yngre barnebarn. Eller er det slik at jente- og gutteturen refererer til fellesaktiviteter der det andre kjønn ikke er representert, og der alder ikke spiller noen rolle?

Den litt spesielle omtalen av de to som figurerer i nyhetene nå, kan kanskje reflektere andre forståelsesdimensjoner. Forbrytelsen som gutten begikk, er av en så alvorlig og spesiell karakter at den heller assosieres med menns enn gutters handlinger. Kanskje er det opphavet til ordbruken? Vedkommende er myndig, og dermed «mann».

Det som da 17 år gamle jenta ble utsatt for, er av enkelte beskrevet som et overgrep. I så fall er hun et offer, og da er det kanskje lettere å knytte betegnelsen «jente» til henne? Det faktum at hun har vært myndig i 7 år, ser ut til å spille en mindre rolle når en refererer til henne.

(Illustrasjonen er lånt NTNU Videre.)
Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: