Språkteknologisk støtte for norsk?

META-NET, en forskningsnettverk som er rettet mot det teknologiske grunnlaget for et flerspråklig europeisk informasjonssamfunn, har levert en rapport kalt «Europe’s Languages in the Digital Age». Målet har vært å analysere eksisterende språkressurser og teknologier for de 23 offisielle EU-språkene og andre nasjoanle og regionale språk i Europa. Konklusjonen er at det er betydelig hull i forskning og utvikling for alle språkene.

En av delrapportene har tittelen «Norsk i den digitale tidsalderen«. Rapporten inneholder en kort skisse over norsk språkteknologis historie, og det konkluderes med at norsk språkteknologi henger igjen i sin tidlige barndom, og utsiktene framover er heller ikke lyse.  Av Europas 80 språk er det bare engelsk og spansk som regnes som relevante språk i framtidas nettverksbaserte samfunn.

Allerede nå kan en observere tendenser til såkalte domenetap for norsk, det vil si at et annet språk (les «engelsk»)   blir dominerende innenfor et bestemt område. Når det skjer,  opphører prosessen med å generere en norsk terminologi innenfor det aktuelle området, og norsk språk blir ubrukelig på dette feltet. Rapporten peker på at en da kommer i den ironiske situasjonen at norske språkbrukere kan utvikle den generelle holdningen at det er lettere å uttrykke seg på engelsk enn på norsk.

Det ligger en lenke til rapporten ovenfor. Interesserte vises til diskusjonen om språk i fare, norsk i det europeiske språksamfunnet og språkteknologisk støtte for norsk språk. Framtidsutsiktene for norsks del er som sagt ikke lyse. META-NET har en oversikt over status for språkteknologistøtte for 30 europeiske språk. Norsk tilhører  den største gruppen – den med lav eller ingen støtte.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: