[si:ln̩]

Det var noen nyheter fra New Zealand på NRK i morges. I den grad nyhetsoppleserne beflitter seg på å uttale ord i sin originale form, dvs. slik de uttales  av morsmålsbrukere, er normalt ord av engelsk opphav gitt høy prioritet. Dermed skulle en vente at navnet ble uttalt som noe i nærheten av [nu ‘zi:lənd]. Det ble det ikke.

Den siste delen av navnet «-land» uttales på flere måter på norsk. Ord som «Tyskland» og «Nederland» har jo norsk form, så der kan en høre en tydelig [ɑ] i siste stavelse – [lɑn]. Ordene «England»  har  også norsk uttale. Ytterst få sier [ˈiŋglənd] eller [ˈiŋlənd] hvis ordet forekommer i en setning av norske ord. Det samme gjelder uttalen av «Irland» og «Swaziland». Begge land har engelsk som offisielle språk.

Hva så med «New Zealand»? Nyhetsoppleseren endte opp med en språklig hybrid. Første del «New» fikk engelsk form» – /nu/ , første del av andre ord likeså /si/ (riktignok ingen stemt s som i /zi/, men OK. Siste del «-land» var imidlertid norsk – [si:ln̩], som i norsk «silen».

I norsk gjelder en regel som sier at at dersom en trykksvak «e» – en [ə] – forekommer mellom en dental konsonant /t, d, n, l, s/  og en /n/, så faller vokalen bort, jf. ord som «båten, boden, vinen, bilen, bussen». De fleste med norsk som første språk vil uttale disse ordene uten en /e/ i siste stavelse. Bruksområdet for denne regelen har ekspandert slik at den nå okkuperer deler av (enkelte) nordmenns engelsk, derfor ble «New Zealand» – [nu ‘zi:lənd] til  [nu ‘si:ln̩].

Bortfall av  trykksvak [ə] skjer flere steder. Mer om det senere.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: