Semaforering

Jeg kom over den gamle Beatles-LPen «HELP» for en tid siden, og under mimrestunden som fulgte, kom jeg på scenen fra filmen der de fire stod og viftet med armene for å tilkalle hjelp. Jeg trodde, som de fleste (?) at plateomslaget viste signalene for de fire bokstavene H-E-L-P, men der tok jeg feil.  Signalene på omslaget er noe uklare, primært fordi det semaforeres uten flagg.

Hvis en tar utgangspunkt i armposisjonene, ser det ut til at beskjeden er N-U-V-D. Det tredje tegnet på omslaget har ingen parallell i det gjeldende tegnsettet for semaforering. En vannrett venstrearm finnes i Y (gitt at den som signaliserer ser mot den det signaliseres til), men da skal høyrearmen peke opp på skrå utover. V har høyrearmen opp og venstrearmen ned på skrå utover. Jeg har lagt mest vekt på høyrearmen og ender dermed med tolkningen NUVD istedenfor NUYD.

Plateselskapets valg av NUVD framfor HELP bunnet i rent estetiske vurderinger. Alternativet under, som er den virkelige koden for HELP, ble ikke ansett som estetisk tiltalende nok og ble forkastet til fordel for det meningsløse uttrykket som finnes på omslaget.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: