I did not have …

… sexual relations with that woman», sa Bill Clinton foran millioner av TV-seere i 1998. Han avviste beskyldningene som var framkommet om ham og Monica Lewinsky ved å forholde seg til sin egen definisjon av hva sex var. Det er for så vidt et rimelig standpunkt. Det hender jo ofte at man får et spørsmål om hva man mener om fenomen X. Ikke sjelden må en da spørre hva spørreren legger i begrepet X. Hvis en blir spurt om en «bryter fartsgrensen», skal det da forstås som at en  «konsekvent kjører fortere enn hva skiltingen tillater», eller «at en kanskje glir litt over fartsgrensen i et uoppmerksom øyeblikk». Jeg ville måtte svare «nei» til den første beskrivelsen, men «ja» til den siste.

Men tilbake til Clintons benektelse. En nylig gjennomført undersøkelse på nasjonalt nivå i USA har forskerne spurt hva folk la i begrepet «having sex». Interessant nok endte de med over 40 ulike typer svar. Det er åpenbart at «having sex» betyr forskjellig ting for forskjellig folk.

Jeg regner med at Clinton ikke ble spurt. Resultatene av undersøkelsen kan likevel interessere ham. Sannsynligvis vil hans eskapader befinne seg innenfor rammene av noen av beskrivelsene. På den annen side kan hans aktiviteter framstå som marginale sett i forhold til den store variasjonsbredden.

En av konklusjonene som ble trukket med grunnlag i undersøkelsen, er at spørsmålet om respondenten var seksuelt aktiv, ikke er et brukbart spørsmål. Med den store variasjonsbredden i svarene over hva «having sex» skal bety, ville nesten enhver kunne svare «ja» på et slikt spørsmål. (Var det ikke en rollefigur (spilt av Harald Eia) i filmen Detektor som fikk spørsmål om han hadde hatt sex, hvorpå svaret var: «Mener du med andre, eller?»)

Hva kan man lære av dette? Trivielt kanskje, men mange diskusjoner kunne kanskje endt som hyggeligere samtaler dersom partene hadde gjort det klart for hverandre hva man snakket om. En av leserne i USA Today har skjønt poenget: «Oral sex is not sex. Didn’t you listen to Bill Clinton?»

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: