Ravis rettskriving

For rundt 50 år siden satt jeg oppmerksom på pulten og bladde i de nye skolebøkene som lærerinnen delte ut. Til neste dag skulle vi skrive om hva vi hadde gjort om sommeren. Det var mye å berette. Jeg var ganske stø i rettskrivning, og ble ikke lite forskrekket da jeg fikk stilen tilbake med vennlige, men bestemte røde streker over ”h” i ” hverken”. En ny rettskrivningsnorm hadde nemlig trådt i kraft.

Nå er ”h”-en kommet tilbake. for noen år ble det fastsatt ny rettskrivningsnormal for bokmål. ”Endringene består i at en del lite brukte former går ut av ordlistene, mens tradisjonelle former som er mye brukt, blir godkjent som en del av den offisielle rettskrivningen. I tillegg blir selve rettskrivningssystemet forenklet ved at skillet mellom hovedformer og sideformer forsvinner” heter det i brevet fra Kultur- og kirkedepartementet. Det er færre valgmuligheter og mer konservativ dåm over retningslinjene som er å finne på Språkrådets nettsider.

Det blir ofte uro når det tukles med gjeldende rettskrivning. For noen år siden diskuterte Norsk språkråd skrivemåten ”pøbb” som et alternativ til ”pub”. Det ble mye rabalder og latterliggjøring i pressen. Til slutt ble forslaget ble forkastet av rådets årsmøte.

Kanskje var det markedsføringen det var noe galt med? Ide senere årene har vi sett to musikere, Ravi og DJ Løv, lansere en alternativ rettskrivning uten at noen har knurret. På cd-en ”Den nye arbæisdagn” finner en melodiene ”E-ore” og ”Tsjeriåu”.  Ravis ortografi bygger på enkle prinsipper. Kun uttalte lyder skrives, og hver lyd har kun ett tegn. Dobbel konsonant er også borte. Et par linjer fra ”Tsjeriåu” kan leses som et programskrift:

 

jæ snaker ike åm en idealplanet,

jæ snaker åm en sån helt o kå realitet

 

Ravi har også forslag om hva en kan gjøre med engelsk. En velkjent pop-frase har fått formen ”ai nid ju evri nait”.

Reisende på Oslo sporveier kunne møte teksten på «E-Ore» daglig:

 

«Får nåru seter åp håre så blir jæ åpsat,

å nåru slår ut håre blir jæ slåt ut,

når ale damer sier prate-prat,

så siteru bare å ser søt ut».

 

Passasjerer har trukket på smilebåndet og jeg tror de forlot trikken gladere enn da de steg på. Bør Ravi bli dn nye konsulentn i språkråde.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: