Snakke gebrokkent

”Snakke gebrokkent norsk” står det i Bokmålsordboka.  Dette er en betegnelse som brukes om utlendingers måte å snakke norsk på. Ordboka presiserer at en slik språkføring er ”ukorrekt, ubehjelpelig, med aksent”. Negativt, med andre ord.Men er det kun negativt å snakke gebrokkent? Amerikanske forskere har observert personer med ulike morsmål som kommuniserer på et tredje språk. De regnet med at dette skulle skape større problemer enn hvis de to samtalepartnere hadde felles språklig bakgrunn.

Når italienerne Anna og Michele snakker norsk, vil de høre ganske like ut. Begge har omtrent samme referanseramme i forhold til norsk, og det gjør deres måte å snakke på lik. Ut fra dette er det rimelig å forvente at de forstår hverandre ganske godt.

Men hva skjer når to personer med ulikt morsmål bruker et felles tredje språk? Påvirker dette forståeligheten? Overraskende nok fant forskerne ut at det var lettere for personer med engelsk som andrespråk å forstå hverandre, også når morsmålet var forskjellig, enn det var å forstå dem som hadde engelsk som morsmål. Det kan være flere grunner til dette. Mens amerikanere kan uttale språklyder i slutten av ordet mindre tydelig, er innvandrerne mer nøye med å få alt med. I tillegg kan innvandrerne, til tross for at de har forskjellige morsmål, ha fellestrekk i sin måte å snakke engelsk på.

Gjelder dette også i Norge, f.eks. for pakistanske Ali og italienske Anna? Er det like lett for Anna å forstå Ali som Michele? Så langt er det ikke gjort noen undersøkelse her. Enkelte mener riktignok at pakistanere kommuniserer bedre med hverandre på norsk enn hva  tilfellet er når de snakker norsk med nordmenn, men det vet vi ikke noe om, forskningen er taus om dette. Historien om den pakistanske fruen som kom hjem fra legen for å fortelle at hun var gravid, viser iallfall at det kan oppstå problemer. ”Ahmed, jeg er på kjokken”, sa hun. ”Det er helt greit”, svarte han, ”jeg er på stua”.

Reklamer

Om olafhusby
Språkviter, bestefar, forfatter, forlegger, blogger, reisende

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: